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Office of the General Counsel

October 12, 2010

R. Andrew German
475 L’Enfant Plaza SW Room 6616
Washington DC 20260-1137

Dear Mr. German:

By letter dated October 6, 2010, you requested advice on the applicability of
Commission Rule 3010.26, Calculation of Unused Rate Adjustment Authority. You note
that more than 12 months have elapsed since the Postal Service last adjusted rates
pursuant to the price cap, and you ask whether under these circumstances, Rule
3010.26 must be applied, and if so how should it be applied.

The Commission has made it a practice to offer informal advice on the
interpretation of its Rules and consistent with that practice let me offer the following
guidance.

Commission Rule 3010.2(a) establishes Type 1-A rate filings to allow the Postal
Service to adjust rates within the annual price cap limitation established in 39 U.S.C.
3622(d)(1)(A). That limitation is the change in CPI “over the most recent available 12-
month period preceding the date the Postal Service files notice of its intention to
increase rates”. The annual limitation that applies in Type 1-A rate filings is computed
in accordance with Rule 3010.21. The current limitation is updated monthly and
published on the Commission website, www.prc.gov, at CP/(PDF).

Commission Rule 3010.2(a) also establishes Type 1-B rate filings to allow the
Postal Service to use its discretionary authority under 39 U.S.C. 3622(d)(2)(C)(ii). Rule
3010.26 describes how to compute unused rate adjustment authority should the Postal
Service seek to utilize any “banked” authority.
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These rules were developed in Docket No. RM2007-1. The record in that
proceeding indicates that little attention was given to the possibility that during periods
of deflation, the Postal Service might accrue negative rate authority. The rules reflect
the generally shared expectation that if the Postal Service chose to defer an annual rate
adjustment, the result would be that it would bank positive rate adjustment authority. In
fact, following the rate adjustment approved in Docket R2009-2 some negative rate
adjustment authority accrued. This unexpected event does not alter the calculation of
the annual limitation applicable to a Type 1-A rate adjustment.

Sincerely,

Stephen L. Serman

General Counsel



