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Question 1 
 
This is the first Postal Service request for a permanent rate decrease in rates of 
general applicability. The Postal Service states that it “proposes that the 
adjustments have no impact on price cap issues, but would welcome other 
views.” Id. at 3. Title 39 U.S.C. 3622(d)(1)(A) states that the Commission’s 
system of rate regulation must include regulations that include an annual 
limitation calculation from the last date that “the Postal Service files its notice of 
its intention to increase rates.” 39 U.S.C. 3622(d)(1)(A) (emphasis added). Does 
this provision suggest that permanent rate decreases in rates of general 
applicability do not require an analysis under section 3622(d)(1)(A)? 
 
RESPONSE: 
 
 The Postal Service believes that this price adjustment does not require the 

conduct of a price cap compliance analysis, which would lead to a change to the 

Postal Service’s price adjustment authority for Standard Mail.  The language of 

section 3622(d)(1)(A) clearly indicates that a price cap analysis is not required 

when a price decrease occurs.  While this language does not foreclose the 

Commission from adjusting the Postal Service’s pricing authority due to a mid-

cycle price decrease, the Commission should not do so here.  This is due to the 

unique factual circumstance that the partial-year annual limitation applicable to 

this adjustment is negative, such that even the decreases being noticed here 

would require the Postal Service to utilize a large portion of its unused price 

adjustment authority for Standard Mail (authority that was intended by Congress 

to facilitate a measured approach to price increases by encouraging the Postal 

Service not to use all available pricing authority at any given time out of a fear of 

losing that unused authority).  As such, the application of the price cap to this 

adjustment would create a perverse incentive for the Postal Service not to 

implement mid-year price decreases in order to respond to market conditions, 
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during an environment of declining CPI-U.  There is no reason to suggest that 

Congress would have intended the price cap structure of section 3622(d) to have 

such a result.   

Applying the price cap to a price decrease is not required either under the 

language, or the purpose, of section 3622.  First, as the Commission notes, 

section 3622(d)(1)(A) states that the Postal Service is subject to an “annual 

limitation on the percentage changes in rates…equal to change in [CPI-U] over 

the most recent available 12-month period preceding the date the Postal Service 

files notice of its intention to increase rates.” (emphasis added)  This indicates 

that the price cap established by that section applies as a “limitation” on the 

Governors’ flexibility to “increase” prices, as opposed to their discretion to 

implement an isolated mid-year decrease in prices.  See also Order No. 43 at 34 

(noting that section 3622(d) sets forth “mandatory annual limitations on rate 

increases”); Order No. 26 at 33 (noting that section 3622(d) “requires that the 

system for regulating rates and classes for market dominant products include a 

limitation on the percentage increase in rates.”).  Thus, while the Commission 

must apply the price cap structure of section 3622(d) to price adjustments that 

include increases to prices (i.e., either a price adjustment that consists solely of 

price increases, or a price adjustment that includes increases to some prices, 

and decreases to others), it is not required to do so with respect to a price 

adjustment consisting solely of a decrease in prices.   

Furthermore, a reduction in prices does not implicate the concerns 

underlying Congress’ decision to establish a price cap.  The legislative history 
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indicates that Congress was concerned about capping the extent to which postal 

prices could increase.  See H.R. REP. NO. 109-66, pt.1, at 43-44, 46-48 (2005); 

SEN. REP. NO. 108-318 at 33 (2004).  This reflects a desire on the part of 

Congress to ensure that users of market-dominant postal products are protected 

from the Postal Service taking advantage of its market-dominance by maximizing 

revenue through the imposition of excessive prices.  See 39 U.S.C. 3642(b)(1) 

(defining market-dominance in part by the ability of the Postal Service to “set the 

price of such product substantially above costs [or] raise prices significantly”).  

Such concerns about excessive price increases for products with limited or no 

directly-competitive alternatives are at the very least highly attenuated when the 

Postal Service is deciding to set forth a mid-year decrease of a few of its prices.   

  The Commission’s rules reflect the language and purpose of the price 

cap.  Echoing the language of section 3622(d)(1)(A), the Rules speak to the price 

cap acting as a limitation on price “increases.”  See 39 C.F.R. 3010.11(a); 

3010.22(a).  See also Order No. 43 at 34 (noting that the Commission will, in its 

pre-implementation review of a price adjustment, “address the statutory 

requirements related to the annual limitation on rate increases”).  Rule 

3010.11(a), for example, notes that, “Rate increases for each class of market 

dominant products in any 12 month period is limited.”  The Commission’s Rules 

therefore do not appear to specifically contemplate a mid-year price adjustment 

that consists entirely of a decrease.     

While the statute clearly does not require that the price cap structure 

established by section 3622(d) apply to a mid-year decrease, this does not mean 
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that the statute affirmatively forecloses the Commission from deciding that the 

Postal Service’s price adjustment authority may in certain circumstances be 

altered as a result of such a decrease.  Section 3622(d)(1)(A) requires the 

application of the price cap in particular circumstances (i.e., where the Postal 

Service provides notice of a price adjustment that includes increases to prices).  

Nothing in that section suggests, however, that Congress intended that the 

Commission have no authority to also apply the price cap structure to mid-cycle 

decreases, when doing so is deemed necessary in order to effectuate the 

objectives of section 3622.    

In the circumstances that are present here, application of the price cap 

does not seem appropriate.  As the Postal Service discussed in its Response to 

Chairman’s Information Request (CHIR) No. 1, the partial-year inflation limitation 

that would presumably apply to this adjustment is negative, due to the fact that 

the CPI-U trended steeply downward in the last five months of last year.  

However, this is a highly unusual circumstance, considering the history of the 

CPI-U: as set forth in the attached analysis (Rate Authority History.xls), this is the 

first time in decades that the partial-year limitation is negative.  Certainly, there is 

nothing in the statute that suggests that Congress would have wanted to penalize 

the Postal Service for making a mid-cycle price decrease in order to respond to 

market conditions, by requiring that the Postal Service give up a large portion of 

its unused price adjustment authority.  This would create a perverse incentive for 

the Postal Service not to implement mid-cycle price decreases in such 

circumstances, to the detriment of mailers, even though Congress was clearly 
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concerned about price increases, not decreases.1  As such, considering the 

highly unique circumstances of the current negative partial-year limitation, and 

the perverse incentives that would be created by applying the price cap to this 

decrease, the Commission should treat this price decrease as having no effect 

on the Postal Service’s price adjustment authority.   

In contrast, the application of the price cap to a mid-cycle decrease would 

seem appropriate when that decrease is implemented in different circumstances, 

such as in the normal situation where the partial-year limitation is positive rather 

than negative.  Again, the same reasoning discussed above applies: the price 

cap structure of section 3622(d) should be applied in such a way so as to avoid 

perverse incentives.  If the Postal Service cannot acquire additional unused price 

adjustment authority from a mid-year decrease (similar to what occurs in the 

context of an omnibus change, in which a decrease in certain categories either 

gives the Postal Service additional room under the cap to raise other prices in the 

class, or additional “banked” pricing authority), then the Postal Service would 

have much less incentive to provide such a decrease to mailers.  Considering the 

purposes behind the price cap, it does not appear that Congress would have 

intended this result.   

Considering that the Commission’s Rules do not appear to specifically 

contemplate a mid-year price adjustment that consists entirely of a decrease, the 

                                            
1 Furthermore, the downward trend in inflation will eventually accrue to the 
benefit of mailers, because it will be taken into account as part of the price cap 
calculation the next time the Postal Service provides notice of its intent to raise 
prices for the class.  Thus, it is not necessary to account for the decline in 
inflation at the time of a mid-year price decrease.   
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Commission may wish to consider the need for additional rules concerning the 

effect of such decreases on the Postal Service’s price adjustment authority.  In 

the meantime, the Commission should recognize that the price cap should not be 

applied to this price adjustment.      

Finally, even if a mid-year decrease implemented during a period of 

declining CPI-U does not implicate the Postal Service’s price adjustment 

authority, the other provisions of section 3622, such as sections 3622(b), (c), and 

(e), of course still apply.  The Commission’s current price adjustment notice rules 

require a discussion of these elements (Rule 3010.14(b)(5)-(8)), and also leaves 

open the possibility of a Commission determination on such issues (Rule 

3010.13(j)).  
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Question 2 
 
If the price cap under section 3622(d)(1)(A) does not apply to this case, is an 
analysis under section 3622(d)(2)(C) (relating to unused rate adjustment 
authority) also not required?  
 
 
RESPONSE: 
 

The Postal Service’s price adjustment authority derives from two related 

sources: the change in the CPI-U, and the existence of banked amounts.  As 

discussed in the Response to Question 1, the Postal Service believes that this 

price adjustment should have no affect whatsoever on the Postal Service’s price 

adjustment authority.  The Postal Service therefore believes that this change 

does not require an analysis under any element of the price cap structure 

established by section 3622(d).   

Furthermore, in the context of a price decrease, it does not seem possible 

to apply section 3622(d)(2)(C) without also determining the relevant price cap.  

The Postal Service derives banked authority if it chooses not to raise the prices 

in a class to the full extent of the cap.  See 39 U.S.C. 3622(d)(2)(C)(i).  As such,  

determining how much banked authority is utilized (or generated) in a given price 

adjustment normally depends on the calculation of the price cap, because the 

extent to which the price adjustment for a class exceeds (or falls below) the price 

cap applicable to that class determines the extent to which available banked 

authority is used (or generated).  This does not mean that the Postal Service can 

only use its existing banked authority when the price cap itself also applies to a 

particular price adjustment; as Rule 3010.25 notes, the Postal Service may 

increase prices using its banked authority even when an inflation-based price 
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adjustment is “not possible.”  In fact, in the context of a price increase, utilizing 

banked price adjustment authority independent of inflation-based price 

adjustment authority seems quite straight-forward.  However, a price decrease 

would not normally be viewed as eliminating any of the Postal Service’s pricing 

authority (as discussed in the response to Question 1, such a situation is highly 

unusual), and the effect of such a decrease on banked authority can only be 

determined by calculating the relevant price cap.   
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Question 3 
 
Notwithstanding the potential application of section 3622(d)(2)(C) to this case, 
can the Postal Service waive some or part of its unused rate adjustment 
authority? Can the Commission enforce such a waiver? 
 
RESPONSE: 
 

The Postal Service does not view a price adjustment that is outside of the 

price cap structure of section 3622(d) as raising a question as to whether the 

Postal Service can “waive” price adjustment authority, because in such a 

circumstance there is no authority that is being generated and subsequently 

“waived.”  As discussed in the Postal Service’s response to Question 1, the 

banking provisions of the statute should apply in the case of a price increase.  

Furthermore, under some circumstances, it seems reasonable that a price 

decrease might generate additional banked authority.  However, in this unique 

situation, Congress would likely not have desired that the Postal Service be 

penalized for giving mailers a mid-cycle decrease in prices.  The Postal Service 

therefore feels that the most straight-forward approach for this mid-year price 

decrease is to not adjust the Postal Service’s banked pricing authority.    
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Question 4 
 
The Notice states that “the Postal Service is not claiming any new unused rate 
adjustment authority as a result of this price decrease.” Id. at 3. Should this 
statement be construed as an intention by the Postal Service to waive any 
resulting additional unused rate adjustment authority that may result due to the 
rate decreases from the instant rate adjustment? 
 
RESPONSE: 
 

No, please see the response to Question 3.  For the reasons set forth in 

the response to Question 1 above, the Postal Service believes that this mid-year 

price adjustment should not implicate the Postal Service’s price adjustment 

authority for Standard Mail.   


