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 The Association for Postal Commerce (“PostCom”) offers these comments in response 

to comments filed on the Second Advance Notice of Proposed Rulemaking on Regulations 

Establishing a System of Ratemaking issued by the Commission on May 17, 2007 ("Second 

Advance Notice").   

 PostCom is convinced that the comments that the Commission has received in 

response to the specific questions propounded in the Second Advance Notice affords the 

Commission a sound basis for moving expeditiously to the promulgation of regulations that 

implement the modern system of rate regulation as embodied in the PAEA and as envisioned 

by Congress.  On a number of issues raised by the Commission, there is consensus.  These 

include, for example, the nearly universal agreement that the fixed weight method of 

computing compliance with the CPI limitation for market dominant products should be 

adopted.  There seems also a general view that certain issues – including several not 

addressed in the Second Advance Notice – are best dealt with on a case-to-case basis.  There 

are, to be sure, certain points of disagreement because this statute, like all other statutes, is not 

entirely without ambiguity.  As to the questions the Commission has raised with respect to the 

competitive categories, PostCom generally supports the positions advanced by the Parcel 

Shippers Association; and, therefore, only brief comment on these matters is warranted.  
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PostCom has separately joined with other parties to respond to the more controversial 

proposals advanced by the OCA and will not elaborate on these issues in these Comments.   

 There remain, therefore, only a few matters as to which reply is warranted.  We 

address these matters in the order they were raised in the Commission’s Second Advance 

Notice.   

Question 1: Annual Average Method 

The initial comments demonstrate a clear consensus that the use of an annual average 

method for calculating the CPI cap limitation does not contravene the language of the PAEA and 

serves the basic purposes of the Act.  As a policy matter, all parties – including the Postal Service 

and the OCA – recognize the annual average method offers greater predictability of rate increases, 

thereby better serving a fundamental objective of the Act.  PAEA Section 3622(b)(2).1  Where 

either approach is “permissible” under the statute, the Commission certainly has the discretion to 

determine the approach that best serves the purposes of the statute.  See Chevron U.S.A., Inc., v. 

Natural Resources Defense Council, 467 U.S. 837, 844 (1984).  The annual percentage method 

should be adopted.   

Question 2: Altered Rate Design 

 In its Supplemental Comments on the classification process, the Postal Service makes 

the point that pricing and classification “are essentially two sides to the same coin.”  

Supplemental Comments of the United States Postal Service on the Classification Process at 2 

(June 19, 2007).  We entirely agree.  As we observe in our Initial Comments in this rulemaking 

proceeding, the distinction between “pricing” and “classification” embodied in the Postal 

Reorganization Act was never really capable of meaningful application and that the pricing 

                                                 
1 While the Postal Service had initially proposed the point-to-point method, its latest comments suggest that there 
may be business reasons to prefer the annual average, and that it does not object to this method provided the 
Commission finds it is consistent with statutory requirements.  Initial Comments of the United States Postal 
Service on the Second Advance Notice of Proposed Rulemaking, PRC Docket No. RM2007-1 (June 18, 2007), at 
4.  
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flexibility accorded the Postal Service under the PAEA carried with it a great deal of flexibility 

as to changes in rate design, as well.  See Initial Comments of PostCom at 6 (April 6, 2007). 

 In our view, the change which the PAEA makes with respect to the role of the 

Commission in classification matters forms an essential predicate for the sound resolution of 

how the Commission should deal with “altered rate designs” in the course of its review of a 

Postal Service Notice of Rate Change that includes such change.  Analytically, the question 

embraces two types of rate design changes.  In one situation, the change in rate design involves 

mail that already exists in the mail stream.  In that case, the Postal Service’s position that 

historical billing determinants should be augmented with the best available estimates is entirely 

reasonable.  Initial Comments of United States Postal Service on Second Advance Notice at 6-8 

(June 18, 2007).  The level of detail supplied by the Postal Service in framing its estimates will, 

of course, depend on the nature and degree of the rate design change.  Major overhauls of a class 

– such as that recently carried out with respect to Periodical rates – plainly will require 

considerably more information than other, more straightforward changes.  That, however, is a 

matter of degree and cannot be rigidly codified into a go-no go rule. 

 This contextual approach to the altered rate design question is not novel.  As a practical 

matter, the Postal Rate Commission has, in the past, relied on the Postal Service’s best available 

data for purposes of assessing the effect of classification changes.  See, e.g.,  Opinion and 

Recommended Decision, PRC Docket No. R2006-1 at 265 (where the Commission 

acknowledged the high degree of uncertainty surrounding the accuracy of the data used to set 

NFM rates but nonetheless recommended the rate design).  The introduction of a more 

streamlined ratemaking process which is intended to give the Postal Service – working with its 

mailing customers – greater flexibility in the shaping of its products affords no reason to change 

that approach.  Moreover, given the short period of time that the PAEA provides for the 

Commission to conduct its review of a Postal Service Notice of Rate Change, there is little 
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meaningful alternative except to treat the Postal Service’s best available estimates of volume as 

presumptively valid.  The attempt to examine in detail either or both historic mail characteristic 

studies or prospective volume estimates in the context of a review under Section 3622(d), 

threatens to bog down a process that will be impossible to complete in the time frame the law 

provides. 

 The situation with a wholly new “product” (however that term may ultimately be 

defined) is different.  There is a clear consensus that compliance with the CPI cap under Section 

3622(d) should be based on historic volume weights.  It logically follows that new products for 

which no historic billing determinants are available simply cannot be incorporated into that 

analysis.  Because the product has not previously existed in the mailstream, it cannot affect the 

calculation of the average price change for the class.  Once again, this is an approach which 

closely parallels the approach taken by the Postal Rate Commission in the past.  See Opinion and 

Recommended Decision, PRC Docket No. MC2004-5, at 20 (where the Postal Service offered no 

quantitative volume history or forecast for Repositionable Notes, yet the Commission stated it 

had no reason to disagree with the Postal Service's assessment that the volumes “were not 

expected to be particularly large”). 

 The fact that the statute places primary control over rate design in the hands of the Postal 

Service does not mean that the Postal Service has unfettered discretion as to these matters.  In its 

Supplemental Comments, the Postal Service recognizes that mailers need advance notice and the 

opportunity to express their views on changes in rate design, whether involving wholly new 

products, products with existing mail characteristics, or changes that have no price effect 

whatsoever.  The Postal Service commits to providing mailers with notice and the opportunity 

for comment well in advance of the filing of a Notice of Rate Change.  Postal Service 

Supplemental Comments at 11-12.  PostCom entertains no doubt that the Postal Service will 



   

 5

honor this commitment.  Moreover, the PAEA provides for a recourse to the Commission by 

affected mailers should the Postal Service fail to do so.  See PAEA at Section 3662. 

Question 3: Review of Worksharing Discounts  

Boiling the process of statutory interpretation down to the essential, Section 3622 

(d)(1)(C)(iii), read together with Section 3652(b)(1), makes plain that the only issue that the 

PRC may raise upon review the Postal Service’s Notice filing is of any noncompliance with 

the CPI price cap limitation established in Section 3622(d)(1)(A).  Thus, the PAEA 

contemplates that procedural mechanisms available to the Commission to review any 

compliance issues raised with respect to worksharing discounts are only the annual 

compliance determination under Section 3653 (taking action pursuant to Sections 3653(c) and 

3662), or a complaint proceeding initiated under Section 3662.  Where “Congress has directly 

spoken to the precise question at issue,” this Commission must “give effect to the 

unambiguously expressed intent of Congress.”  Chevron U.S.A., Inc., v. Natural Resources 

Defense Council, 467 U.S. 837, 843 (1984).   

Question 6: Information Regarding Competitive Products 

PostCom supports the positions taken by the Parcel Shippers Association in response 

to the Commission’s question 6 concerning the information needs to assess whether 

competitive products are being subsidized by market dominant products.  The Postal Service 

filing of CRA type information annually at the end of each fiscal year is sufficient to enable 

the Commission to enforce the PAEA’s provisions protecting against cross-subsidies.2   

Question 8(c):  Treatment of Retiree Health Benefits  

 PostCom agrees with the position expressed by the Alliance of Nonprofit Mailers and 

Magazine Publishers of America, Inc. (“ANM-MPA”) regarding the treatment of the Retiree 

                                                 
2 We note that there is confusion as to the status of Bulk Parcel Return Service (“BPRS”).  Since BPRS is only 
available to Standard Mail parcels, it is plainly a market dominant product; we do not read PSA’s Comments to 
contend otherwise. 
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Health Benefit costs.  These costs are overwhelmingly institutional costs:  the obligations 

funded by the payments required by Section 803 of the PAEA consist almost entirely of 

retiree health benefits that, although payable in future years, were earned by postal employees 

in previous years.  As ANM-MPA succinctly stated in its May 7, 2007 Reply Comments, 

“[s]ince there is no causal relationship between these costs and current or future volumes, 

these costs must be treated as institutional.” 

PostCom further observes that while the Commission’s question was directed to 

address competitive products under Section 3633(a)(2), whatever approach is taken with 

respect to classifying costs as either institutional or attributable with respect to competitive 

products should equally apply to the Market Dominant classes under Section 3622(c)(2).   

Question 9(b): The Definition of “Product” 

The Commission has raised the question of whether each Negotiated Service 

Agreement is a distinct “product” in the context of competitive products.  PostCom defers to 

the views expressed by the Parcel Shippers Association in its comments on this point.  PSA 

Comments at 11-13 (June 18, 2007).  That is, we agree that it is appropriate to treat 

customized agreements and specialized classifications as “effectively rate cells” within a 

subclass of the -- largely deregulated -- competitive products categories. 

A somewhat different issue arises with respect to NSAs – and to the meaning of the 

term “product” – in the market dominant category.  In its Supplemental Comments, the Postal 

Service asserts that the term “product” should be defined at the class level.  To the extent that 

it is also referring to competitive categories, there is no material difference between the Postal 

Service’s position and that taken by PSA.  To the extent, however, that the Postal Service 

means that the “product” should be applied at the subclass-class level in the case of market 

dominant products, the Postal Service’s position needs to be qualified in two important 

respects. 
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First, with respect to the potential for transfer of products between the market 

dominant and competitive categories, the statute itself makes clear that the term “product” 

encompasses more than the subclass as a whole.  Subsection (c) specifically provides that 

transfers pursuant to the provisions of Section of 3642 are subject to that section even though 

the transfer might involve some (but not all) of the subclasses within a class or “other 

subordinate units” of the class.  Thus, even under a general rule that defines “product” at the 

highest level of aggregation, transfers, for example, of the NFM or Standard Parcel categories 

within the Standard Regular subclass can only be carried out in accordance with Section 3642.  

The Commission’s rules must reflect this.   

Second, the Postal Service’s position that the term “product” effectively means 

subclass must be qualified in application to Negotiated Service Agreements in the market 

dominant group.  Market dominant products are, of course, rate regulated under the price cap 

regime.  But NSAs, including the existing NSAs, all of which involve market dominant 

products, do not fit within the general price cap rate structure: the actual rate that a mailer 

under a market dominant NSA pays is not determined by the rate schedule; it is defined by the 

contract.  This is true even though the rate or the discount may be based upon or otherwise 

derived from the general rate schedules of the market dominant class from which the NSA 

emerged.   

If, therefore, the NSA is treated as a “subclass” for purposes of computing the 

permitting the CPI increase applicable to other products within the subclass or class to which 

the NSA has been assigned, the calculation of the before and after rates average revenue per 

piece will be skewed by the effective average revenue per piece of the NSA.  Furthermore, 

treating each NSA as a subclass will inhibit creativity in the deployment of future NSAs.  At 

present, each of the five NSAs extant is class specific in that it applies to mail or a subset of 

mail that falls within either, but not both, of First Class or Standard Regular.  There is 
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nothing, however, in the PAEA which is intended to prevent the Postal Service and mailers 

from creating what may be called hybrid NSA that embrace mail matters that would otherwise 

fall into more than one of the existing classes or subclasses within the market dominant group. 

For these reasons, in PostCom’s view, each NSA should be viewed as a distinct 

“product” on its own.  Each is a special and separate classification provided for pursuant to 

section 3622(c)(10).  As a result, volumes covered by an NSA should not be included in the 

CPI cap for any class. 

     Respectfully submitted, 
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