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INITIAL COMMENTS OF 

ALLIANCE OF NONPROFIT MAILERS AND  
MAGAZINE PUBLISHERS OF AMERICA, INC. 

ON FURTHER ADVANCE NOTICE OF PROPOSED RULEMAKING 
(ORDER NO. 15) 

The Alliance of Nonprofit Mailers (“ANM”) and Magazine Publishers of America, 

Inc. (“MPA”) respectfully submit these joint comments in response to Order No. 15, the 

further Advanced Notice of Proposed Rulemaking (“ANPR”) issued by the Commission 

on May 17, 2007, and published in the Federal Register at 72 Fed. Reg. 29284 

(May 25, 2007).  These comments respond to Questions 2, 3 and 8(c) posed by the 

Commission. 
 

Question 2   

As a general rule, ANM and MPA agree that the same “volume weights” should 

be used to determine average revenue per piece under existing and new rates for 

calculating the average rate increase for each mail class.  Otherwise, increases in 

worksharing spurred, for example,  by the new set of rates would deflate average 

revenue per piece (e.g., upgrading a flat from 5-Digit Automation to Carrier Route Basic 

reduces the piece-rate postage on that piece by 9.9 cents), thus allowing the Postal 

Service to increase rates by more than inflation, but still meet the inflation-based rate 

cap. 



Consistent with this approach, when the Postal Service makes structural 

changes to a rate design and thus has no billing determinant data that matches the 

altered rate design, the volume weights used for the new, altered rate structure should 

be based on a mail characteristics study for the same time period as the billing 

determinant data used to calculate average revenue per piece under the existing rates.  

This method ensures that the average revenue per piece under existing and new rates 

is based upon an identical mail base, i.e., a constant mail mix.1

This approach is similar to the one used by the Commission to determine Test 

Year After Rates revenue for the Periodicals Outside County subclass in Docket No. 

R2006-1.  In PRC-LR-L-14, Test Year Before Rates billing determinants were derived 

from FY 2005 billing determinants.  However, because no FY 2005 billing determinant 

data were available for the altered set of Periodicals Outside County rates 

recommended by the Commission, Test Year After Rates billing determinants were 

based on a mail characteristics study (USPS-LR-L-91) that disaggregated the FY 2005 

Periodicals Outside County volumes into the new rate categories. 

On a related point, however, there must be an exception or adjustment to the 

general rule of using the same volume weights to calculate average revenue per piece 

under existing and new rates when changes in mail preparation requirements have 

significant rate implications.  For example, an increase in the minimum number of 

                                                 
1 Given the increased importance of the calculation of the average rate increase under 
the PAEA’s rate indexing system, ANM and MPA respectfully submit that the mail 
characteristics study used to develop volume weights for the new rates must be for 
exactly the same time period as the billing determinants used to calculate average 
revenue per piece under the existing rates.  Otherwise, differences in mail preparation 
between the two periods could cause the average rate increase to be misestimated. 
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pieces in a Carrier Route Basic bundle from six pieces to ten pieces would cause some 

Periodicals Outside County flats to shift from paying the lower Carrier Route Basic rate 

(16.9 cents) to paying the higher 5-Digit Automation rate (26.8 cents).    

Such a change would be a de facto rate increase, and therefore must be 

accounted for when evaluating compliance with section 3622(d) of the PAEA.  A 

possible way to account for such changes would be to adjust the volume weights 

applied to the new rates (but not to the existing rates) to reflect the impact of the rule 

change on rate eligibility.  Following through with the above example, if a rule change 

caused a portion of Carrier Route Basic flats to fall back a presort level, the volume 

weights used to calculate average revenue per piece under the new rates should be 

adjusted accordingly. 
 

Question 3 

The Postal Service need not file any data establishing that worksharing discounts 

for Periodicals are consistent with the requirements of Section 3622(e) because 

Periodicals are exempt from the limitation on the size of worksharing discounts.  Section 

3622(e)(2) states: 

The Postal Regulatory Commission shall ensure that such discounts do 
not exceed the cost that the Postal Service avoids as a result of 
workshare activity, unless…(C) the discount is provided in connection with 
subclasses of mail consisting exclusively of mail matter of educational, 
cultural, scientific, or informational value[.] 

This exemption clearly applies to Periodicals subclasses because, as the 

Commission has found, these subclasses consist exclusively of mail matter that has 

educational, cultural, scientific, or informational (“ECSI”) value.  
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Eligibility for the Periodicals class is conditioned, among other things, on a 
minimum amount of nonadvertising—or editorial—content (footnoted 
omitted). The presence of this type of content entitles all Periodicals mail 
to special consideration, given explicit statutory recognition of educational, 
cultural, scientific and informational value as a ratemaking criterion. See 
39 U.S.C. § 3622(b)(8). 

R2000-1 PRC Op. and Rec. Decis. ¶ 5573.2

It is significant that Section 3622(e)(2)(C) specifically refers to the exact same 

four categories – educational, cultural, scientific, and information value – as specified in 

Section 3622(b)(8) of the PRA.  This was not a coincidence.  Section 3622(e)(2)(C) of 

an earlier version of the Senate bill – S. 2468 – listed only three of these categories – 

educational, cultural, or scientific.3  The provision of the PAEA ultimately enacted into 

law, however, lists all four categories from Section 3622(b)(8) of the PRA. 
 
 

Question 8(c) 

Question 8(c) asks how Retiree Health Benefit costs should be classified in 

attributing costs to competitive products under 39 U.S.C. §§ 3631(b) and 3633(a)(2).  

ANM and MPA discussed the attribution of Retiree Health Benefit costs at pages 25-33 

of their joint reply brief in Docket No. R2006-1 (filed January 4, 2007), and at pages 9-

10 of their May 7, 2007 reply comments in this docket.  We incorporate by reference 

here our prior analysis of the issue. 

 

                                                 
2 This ECSI value is a major justification for the low cost coverage for Periodicals 
subclasses.  See, e.g.,  R2001-1 Op. & Rec. Decis. ¶ 3175. 
3 See H.R. Rep. No. 318, 108th Cong., 2d Sess. 12, 40, 43, 101 (Aug. 25, 2004). 
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CONCLUSION 

ANM and MPA respectfully request that the Commission adopt the standards 

and procedures proposed herein. 
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